![]() |
|
![]() |
|||||||
| Kemalistler (Yitirdiklerimiz) Kemalizme gönül vermiş kişiler... |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 | ||||||
|
Tüm General
|
Fikir öğretmenim Kışlalı hoca…
Fikir öğretmenim Kışlalı hoca…
Haberler, Tolga Kale 21 Ekim 2010 Sevgili Kışlalı Anısına; Hayatını Mustafa Kemal Atatürk’ün açtığı aydınlık yolda ilerlemeye adayan, hukuk devletinin, Atatürk devrimlerinin yılmaz savunucusu Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, katledileli on bir yıl oluyor. Kışlalı hocanın ardından yazı yazmak çok zor. Bir yandan birlikte yaşamış olduğumuz olaylar, sınırlı birliktelikler içinde paylaştığımız anılar gözlerimin önüne geliyor. Diğer yandan da onun bilimsel kişiliği, yazdığı kitaplar, Cumhuriyet gazetesindeki köşesinde yayınlanan yazıları zihnime hücum ediyor. Ahmet Taner Kışlalı kimdi? Bu soruya verilecek en iyi cevap, böyle bir yazıda; Kışlalı’yı değil, Kemalizm’i anlatmak olacaktır. Çünkü Kemalizm’i ne kadar iyi öğrenir ve anlarsak, Kışlalı hoca’nın kim olduğunu, ne yapmak istediğini ve niçin katledildiğini daha iyi anlamış oluruz. *** *** *** *** *** Kemalizm nedir? Kışlalıya göre “Kemalizm ilerici bir ideolojidir. Ne geçmişin bekçiliğidir, ne de kalıplaşmış bir inanç sistemi… Değişen koşullar içinde, sürekli ve akılcı bir yenilenmeyi ve yenilenmenin ilkelerini içerir.” Kışlalı 2 Mart 1994′de Cumhuriyet gazetesindeki köşesinde yazdığı “Atatürk suçludur” isimli yazısında, Atatürk’ün ne kadar büyük bir adam olduğunu, nefis bir ironiyle, Atatürk düşmanlarının yüzüne bakın nasıl çarpmıştı: “Eğer bugün 60 milyon insanımız, Batı Trakya’daki Türk’ün durumunda değilse, bunun suçlusu odur! Eğer Türk işçisi, Batı’daki gibi, çocuk yaşta yeraltında günde 14-16 saat çalıştığı dönemler yaşamamışsa, bir oy hakkı için bile, Fransız işçisi gibi, 59 yıl kanlı bir savaşım vermek zorunda kalmamışsa, bunun suçlusu odur! Eğer Şeyhülislamlar fetva verip, Kuran’ın Türkçe basımını engelleyemiyorsa, ezanlar düşman bayraklarının gölgesinde okunmuyorsa, bunun suçlusu odur!” Sevgili Kışlalı yazısının sonunda “Atatürk suçlu olmasına suçlu da. Haklı olanlar kim?” diye sormuş ve cevabı da yine kendisi vermişti: “Erbakan’lar, Mezarcı’lar, Dicle’ler, holding solcuları, numaracı cumhuriyetçi liboşlar, şeriatçılar, Kürt ırkçıları, hepsi de haklılar!” Kışlalı’nın ironik bir ifadeyle “haklı” diye nitelendirdiklerinden hangisi onu katletti bilinmez ama, Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı bundan on bir yıl önce arabasına konulan hain bir bombanın patlaması sonucu katledildi. *** *** *** *** *** Ahmet Taner Kışlalı, benim için çok özeldi. Benim Kemalist bilincimin gelişmesindeki en önemli fikir önderimdi. 1999 yılının 19 Ekiminde Urfa’da yaptığım askerlik görevimi sonlandırmış, İzmir’e geri dönecektim. Ankara aktarmalı olan uçağın saatlerini Ankara’da Kışlalı hocayı ziyaret edebileceğim şekilde ayarlamıştım. Ama o gün ne ona telefon ile ulaşabildim ne de gittiğim Cumhuriyet Gazetesinde onu görebildim. İzmir’e döndükten iki gün sonra ise, onun katledilişi haberiyle şok olmuştum. Onun cenaze töreninden dönüşte, ADD Manisa Şubesi’nin açtığı taziye defterine yazdığım, güncelliğini yitirmeyen ve tüm benliğimde hala yaşattığım şu satırları aradan geçen onca yıl sonra yeniden paylaşmak istiyorum.. “Fikir öğretmenim, Kışlalı hoca, “Bir Türk’ün Ölümü” adlı kitabının başında, önsözden de önce şu satırlara yer vermişti: “Bir bilge kişi şöyle demiş: Işığa verdiği aydınlık için şükret; ama bitmeyen bir sabırla karanlıkta durarak lambayı tutan eli unutma!” Sevgili Kışlalı: Benim için orada sözü edilen ışık, büyük Atatürk ve onun devrimleri idi. Karanlıkta kararlılıkla durarak, lambayı tutan o elde sendin. Sen ömrün boyunca o lambayı tutarak, Atatürk ışığının tüm ülke ve dünya insanlarını aydınlatmasını sağladın. Bunu büyük bir başarı ve kararlılıkla, yaşamın pahasına yüreklice yaptın! Büyük Kemalist: Atatürk’ün ülkemi emanet ettiği gençliğin bir üyesi olarak, emanetinin sorumluluğunu omuzlarımda onurla taşıyorum. Her zaman ve her koşulda, yanımda tek bir kimse kalmasa bile, o lambayı tutarak Kemalizm ışığının ülkemi aydınlatmasını sağlamaya çalışacağım. Seni aramızdan koparan alçaklar şunu asla unutmasınlar: “Işığı taşıyan eller değişir, ama taşınan ışık ölümsüzdür.” Işıklar içinde yat..” TOLGA KALE İLK KURŞUN [Üye Olmadan veya Giriş Yapmadan Linkleri Göremezsiniz Üyelik İçin Tıklayınız...]
Cebren ve hile ile aziz vatanın,bütün kaleleri zapt edilmiş,bütün tersanelerine girilmiş,bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir.Bütün bu şeraitten dahi elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde,iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler,hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerini siyasî emelleriyle tevhit edebilirler.Millet fakr-u zaruret içinde harap ve bitap düşmüş olabilir. K.ATATÜRK |
||||||
|
|
|
|
|
#2 |
|
Albay |
Ahmet Taner Kışlalı'yı büyük bir özlemle anıyoruz. O kemalizme gönül verdiği için öldürüldü. Malesef bugün onun gibi aydınlar ve bilim adamları çok az ve hatta yok. Solculuğu, Kemalistliği, ilericiliği, yurtseverliği gerçek tanımlayan kimse yok. Cumhuriyet gazetesi o olmadan eksik. Keşke çıkıp şaka dese! Onu çok seviyoruz...
Türkiye halkı (Türkler ve Kürtler) onu özlemle anıyor. Çoğu Kürtlerin PKK'ya, çoğu solcuların DHKP-C'ye, çoğu sağcıların Özel Harekat Timlerine girmemelerini sağlayan bir yazardı o.
Fikirler; zorla ve şiddetle, top ve tüfekle asla öldürülemez! Mustafa Kemal Atatürk Oyları kimin verdiği değil kimin saydığı önemlidir. Josep Stalin Gerçekçi olalım, imkansızı isteyelim. Ernesto Che Guevara Bırakın dünyadaki bütün inançların rahipleri dünya ötesindeki cenneti anlata dursunlar, biz insan için cenneti yeryüzünde inşa edeceğiz! Lev Troçki |
|
|
|
|
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|