|
|
#1 |
|
Albay |
Atatürkçülük: Türk Sosyalizmi Sentezi!
Mustafa Kemal gerçekten de kendisini o dönemde sosyalist anlayışla özdeşleşen Bolşevizmle tanımlamamıştı ancak bütün bunlar Atatürkçülüğün Türk sosyalizminin ta kendisi olduğu gerçeğini görmemize engel olmamalı. Atatürk’ün antiemperyalist ve antikapitalist halkçı bir devrim gerçekleştirirken ele aldığı temel gerçek Türk Ulusu’nun emperyalizme karşı mali, kültürel, askeri her alanda tam bağımsız olarak yaşamasıydı. Dolayısıyla Türk devrimi ve onun ideolojisi olan Atatürkçülük, kendisini doğrudan emperyalizme ve kapitalizme karşı konumlandırmaktaydı ve bu da sosyalizmden başka bir şey değildir.
Peki bu gerçek neden bir türlü kabul edilmemektedir? Şabloncu anlayışın sınıf mücadelesine sıkışıp kalan bakışı içinde kavranamayan şey ulusal bağımsızlık kavgası veren ülkelerde gerçek anlamda gelişmiş bir proleteryanın ve burjuvazinin bulunmuyor oluşudur. Sınıflar elbetteki vardır ancak bu sınıfların henüz bir sınıf devleti kuracak derecede etkin bir iktisadi ve siyasi gücü yoktur. Burada şabloncu anlayışın önerebileceği tek şey kapitalizmin ilerletilmesi olmaktadır. Böylelikle güçlü bir işçi sınıfı ve burjuvazi ortaya çıkacak ve bunlar kavgaya tutuşup sosyalizmi mümkün hale getirecektir. Bu ekonomist anlayış ezilen ülke devrimcilerine kapitalizmi geliştirmeyi önerirken, şablonlardan değil mücadeleden öğrenen ezilen dünya devrimcileri kapitalizmi kurmak yerine kendi ülkelerine özgü sosyalizmi kurmaya yönelirler ki, ulusal kurtuluş mücadelelerinin hedefi ve vardığı yer de her zaman bu olmuştur. Hangisinin gerçek sosyalist tavır olduğunu, isterseniz yine de tartışabilirsiniz. Bu tür bir sosyalizm ise Atatürk’ün yaptığı gibi bütün ezilen halk kitlelerini emperyalizme karşı milliyetçilik temelinde birleştirir. Bunun için de kurulan partinin adı işçi sınıfı partisi değil Halk Partisi olmuştur. Zülfü’nün bir türlü akıl erdiremediği milliyetçilik ve sol arasındaki bağlantı da bu noktada ortaya çıkmaktadır. Emperyalizm ulus devletleri sömürmeye çalışırken karşısında ulusları bulur. Ulusların emperyalizme direniş ideolojisi ise milliyetçiliktir. Atatürk’ün Altı Ok olarak sistematikleştirdiği ideoloji içinde milliyetçilik emperyalist egemenliğe, halkçılık kapitalist sömürüye, laiklik ise dinci gericiliğe karşı eşit ve özgür bir toplum yaratma projesidir. Zülfü’nün uyduruk tezlerinin bir başka ayağı ise Atatürk’ün kurduğu halkçı-devletçi ekonomin sosyalist ekonomi ile uyuşmadığıdır. Zülfü şöyle demektedir: “Şimdi kararı size bırakıyorum: Atatürk o dönemdeki sosyalist ülkeler gibi işçi sınıfı öncülüğüne dayanan bir düzen kurup mülkiyeti ve üretim araçlarını devlet kontrolüne mi almak istemişti yoksa özel sektörün güçlenerek para kazanacağı ve devletten yardım göreceği bir karma ekonomik model mi kurmuştu?” Oysa Atatürk Tanzimat döneminde serbest ticaret rejiminin yarattığı yıkımı gördüğü için kapitalistleşmenin de yine ancak yıkım getireceğini çok iyi görmüş ve halkçı-devletçi bir ekonomi kurma yoluna girmiştir. Üstelik iktisat literatüründe karma ekonomi diye bir model bulunmamaktadır. İktisadi anlamda ya kapitalist bir rejim kurarsınız ya da sosyalist, bu ikisinin arası yoktur. Ama Atatürkçülüğü soldan kopartmak isteyen sözde Atatürkçüler ve Atatürkçülüğün sol karakterini yok etmek isteyen sözde solcular bilimin dışına çıkıp karma ekonomi diye kerameti kendinden menkul bir kavram oluşturmuşlardır. Zülfü’nün de yaptığı bu bayat tezleri temcit pilavı misali ısıtmaktan ibarettir. Peki Zülfü bu soruyu özel sektöre karşı bir sosyalist olarak mı sormaktadır? Hiç zannetmiyoruz. Bizim bildiğimiz Zülfü liberalin tekidir. Dolayısıyla Atatürk sosyalist bir düzen kurmadıysa buna sadece sevinmesi gerekir. Ama Zülfü tam tersini yapıyor. Zülfü, Atatürk düşmanlığını bırakıp bize önerdiği “azıcık tarih okursanız” nasihatını kendisi tutsa tarihin Mustafa Kemal’i yüzyılın en önemli devrimcilerinden birisi olarak yazdığını da, Türk Devriminin dünyanın solcu devrimleri arasındaki yerini de görebilir. Ama Zülfü gibileri Atatürk düşmanlığında o kadar ileri gitmiş durumdalar ki cahillik gittiğinde bile Atatürk düşmanlığı baki kalır. Ama ne yaparsanız yapın bu ülkenin solcuları, devrimcileri kendilerine lider olarak hep Atatürk’ü gördüler. Atatürk dün olduğu gibi bugün de Türk solcularının tek lideridir. Zülfü bunu kabul etmese ne çıkar. İnan Khramanoğlu
Fikirler; zorla ve şiddetle, top ve tüfekle asla öldürülemez! Mustafa Kemal Atatürk Oyları kimin verdiği değil kimin saydığı önemlidir. Josep Stalin Gerçekçi olalım, imkansızı isteyelim. Ernesto Che Guevara Bırakın dünyadaki bütün inançların rahipleri dünya ötesindeki cenneti anlata dursunlar, biz insan için cenneti yeryüzünde inşa edeceğiz! Lev Troçki |
|
|
|
|
#2 | |||||
|
Albay
|
||||||
|
|
|
|
#3 | |||||
|
Kıdemli Üst Çavuş
|
Çok merak ediyorum, bu itiraz edenler sosyalizmi nasıl tanımlıyorlar?Birde onlar tanımlasında onla üzerinden yorum yapalım.Sadece eleştirmek yetmez fikir üreteceksin.
Bekliyorum...
|
|
|
#4 | |||||
|
Albay
|
Size demiyor. Yazıyı yazan ırkçı mı komünist mi belli olmayan Türk solu dergisi yazarının saçmalıklarına diyor.
Sen bu sitede yenisin. Eski konulara bakarak en azından benim sosyalizm ve komünizm'e bakışımı anlarsın. |
|||||
|
|
|
|
#5 |
|
Albay |
Ben Türk Devriminin neden önyargılı olduğunu saygıyla karşılıyorum çünkü kendine sosyalist diyen salak insan çok. Burjuva, Türk düşmanlığı vs çok konuşuyorlar neyse ama benim Türk Devriminden ricam lütfen gerçek solcu veya sosyalistlerle bu yalancıları karıştırmayalım yani kemalistim diyen Türksolu dergisi de var ama kemalist değiiller bunu biliyoruz. Sosyalist olanları da biliyoruz: Atatürk, Uğur Mumcu, sahteleri ise belli. Yani karıştırmamalıyız.
Türksolu gerçekten saçma sapan bir dergi.
Fikirler; zorla ve şiddetle, top ve tüfekle asla öldürülemez! Mustafa Kemal Atatürk Oyları kimin verdiği değil kimin saydığı önemlidir. Josep Stalin Gerçekçi olalım, imkansızı isteyelim. Ernesto Che Guevara Bırakın dünyadaki bütün inançların rahipleri dünya ötesindeki cenneti anlata dursunlar, biz insan için cenneti yeryüzünde inşa edeceğiz! Lev Troçki Konu deniz68ruhu tarafından (27.07.10 Saat 13:53 ) değiştirilmiştir.. Sebep: Ard arda mesaj gönderemezsiniz. |
|
|
|
|
#6 | |
|
Albay |
Alıntı:
))) bitsin tartışma boşverin sizden değerli mi yahu bir salak ırkçı dergi için... Ben örgütleniyoruz diye başlık açtım.Ezginin de süper haber başlıkları var onlara kafa patlatalım birazkemalizm kemalizmdir. soldur benim görüşüm. ama siz farklıysanız öenmi de yok. önemli olan devrimciliktir. haydi örgütleniyoruz başlığına bekliyorum hepinizi. ezgi abla mesajıma cevap ver bu arada pm attım ![]()
Fikirler; zorla ve şiddetle, top ve tüfekle asla öldürülemez! Mustafa Kemal Atatürk Oyları kimin verdiği değil kimin saydığı önemlidir. Josep Stalin Gerçekçi olalım, imkansızı isteyelim. Ernesto Che Guevara Bırakın dünyadaki bütün inançların rahipleri dünya ötesindeki cenneti anlata dursunlar, biz insan için cenneti yeryüzünde inşa edeceğiz! Lev Troçki |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Yüzbaşı |
Benim sosyalizme dair görüşlerim açık ve nettir. Hatta deniz68ruhu adlı üye sosyalizm iyi midir kötümüdür başlıklı bir yazısında, ona sosyalizmi anlatan , nasıl güzel bir ideoloji olduğunu bahsedende benim. Ama kemalizmin sosyalizmleştirilmesi kadarda aptalca ve saçma bir mantık göremiyorum. İki uç nokta. M.Kemal sosyalist olsa günün Bolşevik hükümetiyle neden açık bir şekilde destek, birleşim ifade etmedi?. Ki yazılarında, soylemlerinde sosyalizmin türk milletinin milli benliğine uygun olmadığını belirtir. Araştıran yedi ceddini bile bulur.
İran'da emperyalizme karşı mücadele veriyor. Onlarda mı sosyalist. Sizin mantığınıza göre buda doğru. Biraz kafayı çalıştırın allah aşkına.
Modern sıkıntıların yanı sıra, eski, köhnemiş üretim tarzlarının bitkisel yaşamlarını sürdürmelerinin mirası olan bir dizi sıkıntı, doğurdukları çağ dışı toplumsal ve siyasi ilişkilerle birlikte bizi eziyor. Yalnız yaşayanlar değil, ölüler de canımıza okuyor.Le mort saisit le vif! Karl Marx |
|
|
|
|
#8 |
|
Albay |
Kardeşim tamam ya senle tartışılmaz insanlar kaçar senden yyüzyüze konuşsak öldürürsün beni ..
|
|
|
|
#9 | |||||||
|
Tüm General
|
Alıntı:
![]() ![]() ![]() ![]() Caner, herkes senden korkuyooor (:
Cebren ve hile ile aziz vatanın,bütün kaleleri zapt edilmiş,bütün tersanelerine girilmiş,bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir.Bütün bu şeraitten dahi elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde,iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler,hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerini siyasî emelleriyle tevhit edebilirler.Millet fakr-u zaruret içinde harap ve bitap düşmüş olabilir. K.ATATÜRK |
|||||||
|
|
|
|
#10 |
|
Albay |
Ben böylelerden korkmam sadece tartışma üslubunu öğrenmeli bu arkadaş. ;Gidin okuyun, ulan, gerizekalıca lafları yakışıyor mu bu kemaliste
|
|
|
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|