Geri git   Kemalist Düşünce Forumu, kemalist sistem, ideolojik paylaşım platformu / Mustafa Kemal ATATÜRK / Atatürk İle İlgili Diğer Bilgiler
Facebook

Atatürk İle İlgili Diğer Bilgiler Mustafa Kemal ATATÜRK ile ilgili diğer bilgi, görüş ve düşünceler

Yeni Konu aç Cevapla

Seçenekler Stil
Alt 06.04.10, 23:43   #1
ugur deniz yasayan

Üye No:
Dinimizi Öven Sözleri

ATATÜRK’ÜN İSLAM’I ÖVEN SÖZLERİ

"Ey Millet! Allah birdir. Şanı büyüktür. Allah'ın selameti, atıfeti ve hayrı üzerinize olsun. Koyduğu esas kanunlar, Kur'ân-ı Azimüşşan`daki ayetlerdir. İnsanlara feyz ruhunu vermiş olan dinimiz son dindir. Ekmel dindir. Çünkü dinimiz akla, mantığa, hakikate uymamış olsaydı, bununla diğer ilahi ve tabii kanunlar arasında aykırılıklar olması gerekirdi. Bütün ilahi kanunları yapan Cenab-ı Hak`tır." (Atatürk`ün S ve D. c. 2, s. 93)

"Kuran 'Kitab-ı Ekmel'dir. (En mükemmel kitap) "

"Kuran'ın tercüme ettirilmesini emrettim. Bu da ilk defa olarak Türkçeye tercüme ediliyor. Hz. Muhammed'in hayatına ait bir kitabın tercüme edilmesi için de emir verdim." "Camilerin mukaddes mimberleri halkın ruhi, ahlaki gıdalarına en yüksek, en verimli kaynaklardır. Minberlerden halkın anlayabileceği dille ruh ve beyne hitap edilmekle Müslümanların vücudu canlanır, beyni temizlenir, imanı kuvvetlenir, kalbi cesaret bulur."
"Milletimiz din gibi kuvvetli bir fazilete sahiptir. Bu fazileti hiçbir kuvvet, milletimizin kalp ve vicdanından çekip alamamıştır ve alamaz."

"Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkan yoktur."

"Türk Ulusu daha dindar olmalıdır. Yani tüm sadeliği ile dindar olmalıdır. Dinime, bizzat gerçeğe nasıl inanıyorsam buna da öyle inanıyorum..." (Atatürkün Söylev ve Demeçleri, cilt 3, s. 69-70, 29.10.1923, Fransız yazar Maurice Pernotya verdiği demeç)
Mustafa Kemal’in Cumhurbaşkanı seçildikten sonra TBMM’ye teşekkür konuşmasını şu şekilde bitiriyor:

"Ancak böylelikle ve ALLAH’IN YARDIMIYLA, bana verdiğiniz ve vereceğiniz görevleri iyi bir biçimde yapabileceğimi umarım. "

"Bence, dinsizim diyen mutlaka dindardır. İnsanın dinsiz olmasının imkânı yoktur… Dinsiz kimse olmaz…"
02. 02. 1923, İzmir, Türkiye’nin Geleceği Üzerine Konuşma)

“MİLLETİMİZ, DİN VE DİL GİBİ KUVVETLİ İKİ FAZİLETE SAHİPTİR. Bu faziletleri hiç bir kuvvet milletimizin kalp ve vicdanından çekip alamamıştır ve alamaz.” (Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, cilt 2, sf.66)

"DİNSİZ MİLLETLERİN DEVAMINA İMKAN YOKTUR. HER FERT DİN VE DİYANETİNİ, İMANINI ÖĞRENMEK İÇİN BİR YERE MUHTAÇTIR. Orası mekteptir. Fakat nasıl ki her hususta yüksek mektep ve ihtisas sahipleri yetiştirmek lazımsa, dinimizin hakikatini tetkik, tetebbu (derinlemesine araştırma) ilmi ve fenni kudretine sahip olacak güzide ve hakiki ulema yetiştirecek yüksek müesseselere sahip olmalıyız. "

"ALLAH, DÜNYA ÜZERİNDE YARATTIĞI BU KADAR NİMETLERİ, BU KADAR GÜZELLİKLERİ İNSANLAR YARARLANSIN VARLIK VE BOLLUK İÇİNDE OLSUN DİYE YARATMIŞTIR."

" Bizim dinimiz hiç bir vakit kadınların, erkeklerden geri kalmasını talep etmemiştir. ALLAH’IN EMRETTİĞİ ŞEY, MÜSLÜMAN ERKEKLE, MÜSLÜMAN KADININ BERABERCE DİN ÖĞRENEREK EĞİTİLMESİDİR. KADIN VE ERKEK BU İLİM VE EĞİTİMİ ARAMAK VE NEREDE BULURSA ORAYA GİTMEK VE ONUNLA MÜCEHHEZ (DONATILMIŞ) OLMAK ZORUNDADIR. "

Atatürk Hafız Yaşar’ın ilmini kıraatini sever ve çok beğenirdi. Bazı zamanlar ‘Hafızı çağırın’ derdi. Salonda Hafız Yaşar’ın makamı ileokuduğu Kuran-ı Kerim surelerini huşu ile dinlerken gözlerinden yaş aktığına şahit olunmuştur. Atatürk bazı kereler çalışırken okuduğu tefsirlerin çok tesirinde kalırdı ve de ‘HEY BÜYÜK ALLAH’IM.. KURAN’A İNANMAYAN KAFİRDİR, BİZE NASIL YOL GÖSTERİYOR? BUNLARI TÜM DÜNYAYA OKUTMALIYIZ’ DİYE SÖYLERDİ. SONRA O AN YANINDAKİLERE ‘OKURKEN RUHUM COŞUYOR, SİZE DE OLUYOR MU? ‘ diye sorardı.

"Uhud savaşında hazreti Resulullah düşmana yalnız gitti; neye güveniyordu? Neye sığınıyordu? ALLAH’A DEĞİL Mİ? BEN DE ALLAH’A SIĞINIYORUM. "

Uhud Savaşı’nın planını çizdikten sonra İnönü’ye dönerek şöyle devam etmiştir: ‘BİR KOMUTAN OLARAK BAK BAKALIM BUNDAN DAHA MÜKEMMEL BİR SAVAŞ YAPABİLİR MİYDİN?’ ‘..HZ. MUHAMMED’İN HAYATINA AİT BİR KİTABIN TERCÜME EDİLMESİ İÇİN DE EMİR VERDİM...’ Yakın arkadaşlarından Hafız Yaşar Okur, Atatürk’ün PEYGAMBER EFENDİMİZ’DEN HER ZAMAN BÜYÜK TAKDİRLERLE BAHSETTİĞİNİ ve O’nun yaşadığı yıllar için hep ‘HZ. PEYGAMBER’İN ZAMAN-I SAADETLERİNDE...’ şeklinde saygı ifadeleri kullandığını aktarmıştır.

"Cedlerimizin, Selahaddin’in idaresi altında, uğrunda Hıristiyanlarla mücadele ettikleri topraklarda yabancı hakimiyet ve nüfuzunun tahtında bulunmasına müsaade etmeyeceğimizi beyan edecek kadar bugün, ALLAH’IN İNAYETİ İLE KUVVETLİYİZ. Avrupa bu mukaddes yerlere temellük etmek (sahiplenmek) için yapacağı ilk adımda bütün İslam aleminin ayaklanıp icraata geçeceğine şüphemiz yoktur."
“Halbuki elhamdülillah hepimiz Müslümanız, hepimiz dindarız...” (Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, Cilt II sayfa 131.)

"Bilhassa bizim dinimiz için herkesin elinde bir ölçü vardır. Bu ölçü ile hangi şeyin bu dine uygun olup olmadığını kolayca takdir edebilirsiniz. Hangi şey ki akla, mantığa halkın menfaatine uygundur; biliniz ki o bizim dinimize de uygundur. Bir şey akıl ve mantığa, milletin menfaatine, İslam'ın menfaatine uygunsa kimseye sormayın. O şey dinidir. Eğer bizim dinimiz aklın mantığın uyduğu bir din olmasaydı mükemmel olmazdı, son din olmazdı." (Atatürk'ün S.D. II, 1923, s. 127

Konu ugur deniz yasayan tarafından (06.04.10 Saat 23:53 ) değiştirilmiştir.. Sebep: Ard arda mesaj gönderemezsiniz.
Alt 02.05.10, 21:27   #2
buckethead
Çavuş

Üye No: 1485
Tesekkür: 0
2 Mesajina 3 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 0 buckethead is on a distinguished road
Kemalist diye geçinenlere bak hele.Daha Atatürk'ün müslüman olmadığını bile bilmiyorsunuz.Ata'yı anlamak için çok çalışmanız gerekiyor.Atatürk kesinlikle müslüman değildi.Müslüman bir insan o devrimleri yapamazdı.Cumhuriyetin ilanına kadar Ata'nın dini öven bir çok sözünü görebilirsiniz.Çünkü o dönem onları söylemesi şarttı.Din ile uyutulan bir halkın karşısına çıkıp allah kitap tanımadığını söyleseydi halk ona güvenmicekti,nefret edicekti.Ama O o kadar zeki bir insan ki önce halkın suyuna gitti,güveni sağladı.Ne zaman ki cumhuriyet ilan edildi,taşlar yerine oturmaya başladı o vakit Atatürk din hakkında gerçek düşüncelerini halka aktarmaya başladı.Madem birşeyler yapıyorsunuz tam yapın.
buckethead isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 03.05.10, 11:19   #3
Fikriye
Tüm General

Fikriye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye No: 279
Tesekkür: 31
19 Mesajina 20 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 8 Fikriye is on a distinguished road
Uğur zaten değişik düşünceleri olan bir arkadaşımızdı.Kemalist olduğunu da hiç sanmıyorum. Atatürk'ün bir din kalıbına sokulmasına karşıyım. Dinsiz diye tabir edilmesine de...
Cebren ve hile ile aziz vatanın,bütün kaleleri zapt edilmiş,bütün tersanelerine girilmiş,bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir.Bütün bu şeraitten dahi elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde,iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler,hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerini siyasî emelleriyle tevhit edebilirler.Millet fakr-u zaruret içinde harap ve bitap düşmüş olabilir.
K.ATATÜRK
Fikriye isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 06.05.10, 17:15   #4
Prof.Dr.Ahmet

Üye No:
Bu sözleri ben de düşünüyorum. Atatürk'ün din hakkında sözleri muhteşem ama onun inancına karışmak yanlış. Hakaret etse de karışmamalıyız övse de yazmamalıyız. Kalbimdse öyle bir inanç var ama yine de yazmak doğru değil vicdanımdadır haklısın EZGİ...
Alt 07.05.10, 04:13   #5
buckethead
Çavuş

Alıntı:
Prof.Dr.Ahmet´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Bu sözleri ben de düşünüyorum. Atatürk'ün din hakkında sözleri muhteşem ama onun inancına karışmak yanlış. Hakaret etse de karışmamalıyız övse de yazmamalıyız. Kalbimdse öyle bir inanç var ama yine de yazmak doğru değil vicdanımdadır haklısın EZGİ...
Zaten istesekte karışamayız artık.Ama eleştirebiliriz değil mi? Atatürk müthiş bir insandı.Onun gibi bir lider bir daha bu topraklara zor gelir.Ne demek hakaret etsede karışmamalıyız övsede yazmamalıyız.Bu zihniyet yüzünden,doğrular sürekli çarpıtıldığı için hala birileri çıkıp Humeyni'yi Atatürk'ten daha çok seviyorum diyebiliyor.Evet Atatürk bir düşmanıydı.Çünkü dinler insanı köreltiyor,bilimden ilimden uzaklaştırıyor,beynini bloke ediyor.Atatürk islamın bütün pisliğini bildiği için elinden geldiğince insanları dinden uzaklaştırmaya çalıştırmıştır.Bunu söylemek neden bu kadar zor? Atatürk hakkında her konuda fikir sahibi olabiliyoruz da din konusuna gelince neden susmakla yada yorumsuz kalmakla yetiniyoruz?
Alt 07.05.10, 22:10   #6
Prof.Dr.Ahmet

Üye No:
Alıntı:
buckethead´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Zaten istesekte karışamayız artık.Ama eleştirebiliriz değil mi? Atatürk müthiş bir insandı.Onun gibi bir lider bir daha bu topraklara zor gelir.Ne demek hakaret etsede karışmamalıyız övsede yazmamalıyız.Bu zihniyet yüzünden,doğrular sürekli çarpıtıldığı için hala birileri çıkıp Humeyni'yi Atatürk'ten daha çok seviyorum diyebiliyor.Evet Atatürk bir düşmanıydı.Çünkü dinler insanı köreltiyor,bilimden ilimden uzaklaştırıyor,beynini bloke ediyor.Atatürk islamın bütün pisliğini bildiği için elinden geldiğince insanları dinden uzaklaştırmaya çalıştırmıştır.Bunu söylemek neden bu kadar zor? Atatürk hakkında her konuda fikir sahibi olabiliyoruz da din konusuna gelince neden susmakla yada yorumsuz kalmakla yetiniyoruz?
Atatürk asla insanları dinden koparmaya çalışmamış ülkemizin dini referans göstermesine ve din simsarı dediğimiz dinci yobaz şerefsizlere karşı çıkmıştır.

Alıntı:
Kemalist diye geçinenlere bak hele.Daha Atatürk'ün müslüman olmadığını bile bilmiyorsunuz.Ata'yı anlamak için çok çalışmanız gerekiyor.Atatürk kesinlikle müslüman değildi.Müslüman bir insan o devrimleri yapamazdı.Cumhuriyetin ilanına kadar Ata'nın dini öven bir çok sözünü görebilirsiniz.Çünkü o dönem onları söylemesi şarttı.Din ile uyutulan bir halkın karşısına çıkıp allah kitap tanımadığını söyleseydi halk ona güvenmicekti,nefret edicekti.Ama O o kadar zeki bir insan ki önce halkın suyuna gitti,güveni sağladı.Ne zaman ki cumhuriyet ilan edildi,taşlar yerine oturmaya başladı o vakit Atatürk din hakkında gerçek düşüncelerini halka aktarmaya başladı.Madem birşeyler yapıyorsunuz tam yapın.
Ayrıca Atamız güzel ve saygılı din adamları yetişsin diye İmam Hatip kurmuş ama maalesef hüsrana uğramıştır. Bu günlerde o lisede yetişen insanları görse kemikleri sızlardı !..

Konu Prof.Dr.Ahmet tarafından (07.05.10 Saat 22:11 ) değiştirilmiştir.. Sebep: Ard arda mesaj gönderemezsiniz.
Alt 08.05.10, 00:51   #7
Türk Devrimi
Albay

Türk Devrimi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye No: 651
Tesekkür: 54
50 Mesajina 62 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 5 Türk Devrimi is on a distinguished road
Alıntı:
Bırak bunları arkadaş. Bugün anadoluda milyonlarca müslüman var. Neredeyse çoğuda Atatürk'e bağlıdır. Bu insanlar senden çok daha iyi bilir neyin ne olduğunu. Ben Atatürk dindardı vs. demiyorum ama senin belirttiğin gibi Atatürk din düşmanıydı palavralarına inanmamızı bekleme. Bu saçmalıklarla hemde bu platformda aklınca Atatürk'ü mü kötüleyeceksin? Kemalist olduğunu bile düşünmüyorum. Atatürk'ün medeni bilgiler kitabında din ile ilgili görüşlerini belirttiği kısımlarda sansürlenmemiş halinde bile islama hakaret etmiyor, tespit yapıyor. Yıllardan beri bu halkın din sömürücülerinin etkisiyle ne hale geldiğini ve islamı dünyevi hayata rehber kabul etmenin yanlışlığını anlatıyor. Sen bunlarda "Atatürk din düşmanıydı" sonucunu mu çıkardın?

Benim dinle aram pek iyi değildir dünyevi hiçbir konuya alet etmem ve konuşmam. Ama ben aynı Atatürk gibi hiçbir dine düşman değilim.
Türk Devrimi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 08.05.10, 02:42   #8
buckethead
Çavuş

Alıntı:
Matt´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Bırak bunları arkadaş. Bugün anadoluda milyonlarca müslüman var. Neredeyse çoğuda Atatürk'e bağlıdır. Bu insanlar senden çok daha iyi bilir neyin ne olduğunu. Ben Atatürk dindardı vs. demiyorum ama senin belirttiğin gibi Atatürk din düşmanıydı palavralarına inanmamızı bekleme. Bu saçmalıklarla hemde bu platformda aklınca Atatürk'ü mü kötüleyeceksin? Kemalist olduğunu bile düşünmüyorum. Atatürk'ün medeni bilgiler kitabında din ile ilgili görüşlerini belirttiği kısımlarda sansürlenmemiş halinde bile islama hakaret etmiyor, tespit yapıyor. Yıllardan beri bu halkın din sömürücülerinin etkisiyle ne hale geldiğini ve islamı dünyevi hayata rehber kabul etmenin yanlışlığını anlatıyor. Sen bunlarda "Atatürk din düşmanıydı" sonucunu mu çıkardın?

Benim dinle aram pek iyi değildir dünyevi hiçbir konuya alet etmem ve konuşmam. Ama ben aynı Atatürk gibi hiçbir dine düşman değilim.
Ben Kemalist değilim zaten.Atatürkçüyüm.Sizlerden daha iyi anladığıma da eminim.Atatürk'ü herkes anlayamaz gerçekten.İslama neden hakaret etsin?İslamla uyutulmuş bir toplumda o dine hakaret edebilir mi? Halk O'nu ne yapardı biliyormusun?Şeyhlül İslam'ın fetvası olmadan neredeyse tuvaletini bile yapamayan bir milleti osmanlı.Atatürk'ün dini övdüğü sözlerin tarihine bir bakın birde dini kötülediği sözlerin tarihlerine.Atatürk dinsiz olduğunu zaten kendisi belirtmiştir.Buyrun.

"Benim bir dinim yok ve bazen bütün dinlerin denizin dibini boylamasını istiyorum. Hükümetini ayakta tutmak için dini kullanmaya gerek duyanlar zayıf yöneticilerdir, adeta halkı bir kapana kıstırırlar. Benim halkım demokrasi ilkelerini gerçeğin emirlerini ve bilimin öğretilerini öğrenecektir. Batıl inançlardan vazgeçilmelidir. İsteyen istediği gibi ibadet edebilir. Herkes kendi vicdanının sesini dinler. Ama bu davranış ne sağduyulu mantıkla çelişmeli ne de başkalarının özgürlüğüne karşı çıkmasına yol açmalıdır.. Atatürk-1926 Andrew Mango, Atatürk Syf.447"
Alt 08.05.10, 03:17   #9
Türk Devrimi
Albay

Türk Devrimi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye No: 651
Tesekkür: 54
50 Mesajina 62 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 5 Türk Devrimi is on a distinguished road
Atatürk din düşmanıdır dedin bunun Atatürk dine hakaret etti demekten ne farkı var?

Kemalizm ile Atatürkçülüğü farklı görüyorsan hangi düşüncelerini Atatürk ile özdeşleştirdiğini tahmin edebiliyorum. Atatürk'ü bizden daha iyi anladığını iddia ediyorsan bunu kanıtlada bizde görelim.

Alıntı:
"Benim bir dinim yok ve bazen bütün dinlerin denizin dibini boylamasını istiyorum. Hükümetini ayakta tutmak için dini kullanmaya gerek duyanlar zayıf yöneticilerdir, adeta halkı bir kapana kıstırırlar. Benim halkım demokrasi ilkelerini gerçeğin emirlerini ve bilimin öğretilerini öğrenecektir. Batıl inançlardan vazgeçilmelidir. İsteyen istediği gibi ibadet edebilir. Herkes kendi vicdanının sesini dinler. Ama bu davranış ne sağduyulu mantıkla çelişmeli ne de başkalarının özgürlüğüne karşı çıkmasına yol açmalıdır.. Atatürk-1926 Andrew Mango, Atatürk Syf.447"
Ben Atatürk'ün bu dediğine aynen katılırım.

Alıntı:
İsteyen istediği gibi ibadet edebilir. Herkes kendi vicdanının sesini dinler. Ama bu davranış ne sağduyulu mantıkla çelişmeli ne de başkalarının özgürlüğüne karşı çıkmasına yol açmalıdır.
Ama sen Atatürk'ün şu söylediği kısmı görmezden gelip Atatürk din düşmanıydı diyorsun. Böyle bir şey yok. Boş laftan başka bir şey söylemiyorsun ve kendinle çelişiyorsun.
Türk Devrimi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 08.05.10, 03:26   #10
buckethead
Çavuş

Alıntı:
Matt´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Atatürk din düşmanıdır dedin bunun Atatürk dine hakaret etti demekten ne farkı var?

Kemalizm ile Atatürkçülüğü farklı görüyorsan hangi düşüncelerini Atatürk ile özdeşleştirdiğini tahmin edebiliyorum. Atatürk'ü bizden daha iyi anladığını iddia ediyorsan bunu kanıtlada bizde görelim.

Ben Atatürk'ün bu dediğine aynen katılırım.

Ama sen Atatürk'ün şu söylediği kısmı görmezden gelip Atatürk din düşmanıydı diyorsun. Böyle bir şey yok. Boş laftan başka bir şey söylemiyorsun ve kendinle çelişiyorsun.
Kemalizm ile Atatürkçülük bambaşka.Kemalizm artık bir din haline gelmiş.Atatürk'ün eleştirilmesine dahi tahammülü olmayan insanlardan oluşuyor.Atatürk'ü putlaştırıyorlar.

Ben din düşmanı dedim.Dinci düşmanı değil.Atatürk hayatını bilime adamış bir insandı.Bir bilim insanın dinlere düşman olmasından daha doğal ne olabilir?

"Bazen bütün dinlerin denizin dibini boylamasını istiyorum" bu sözünden sen ne anlıyorsun?
Yeni Konu aç Cevapla

Seçenekler
Stil