![]() |
|
![]() |
|||||||
| Kemalizm Temelleri Kemalizmin doğuşu ve kemalizn temel yapı taşları |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 | |||
|
NTE07-07-2008, 17:41
Bizim Komünist Deniz (Deniz Baykal degilhaaaaaa..!) Geçenlerde, 6 Mayıs’ta CHP’nin grup toplantısını haber yapan bir TV kanalı, Baykal’ın konuşmasını yayınladı. Baykal şöyle diyordu : “ Bugün 6 Mayıs 1972'de yaşanan acı bir olayın yıl dönümüdür. Türkiye'de 36 yıl önce kurulu düzen… Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı idam etmiştir. Bugün bunun hiç bir haklı gerekçesi olmadığı ortaya çıkmıştır….Aradan geçen 36 yılın ardından ben bu üç genç ve yürekli insanı saygı ve rahmetle anıyorum" CHP milletvekilleri Baykal’ın konuşmasını uzun uzun alkışladılar. Heyecan verici ve sevindirici bir sahne!.. Ama nedense Deniz, Yusuf ve Hüseyin için yapılan CHP tezahüratı, beni mutlu edeceğine endişelendirdi !.. Daha sonra bir TV kanalında, ulusalcılığını Kürt ve Ermeni düşmanlığı üzerine bina etmiş Bedri Baykam’ın küratörlüğünü yaptığı ve yine Baykam’ın galerisinde gerçekleştirilen “1968’in 40. Yılı, Bir Rüzgarın Arkeolojik Kazısı” isimli sergi haberini izledim. Ekrana, sergiden enteresan görüntüler yansıdı; Deniz’in parkası, Mahir’in ve Che’nin resimleri vs. Bu da heyecan verici ve dahi sevindirici bir sahne sayılabilirdi, ama yine, her nedense Deniz’lerin ‘anısına’ Bedri Baykam’ın gerçekleştirdiği sergi de beni mutlu edeceğine endişelendirdi!.. İki ihtimal vardı: 1 – Baykal dahil CHP milletvekilleri ve küratör Bedri Baykam, THKO’nun ideolojisini benimsemeye başlamışlar ve THKO’nun idam edilen kadrolarını saygı ile anmayı kendilerine vazife edinmeye karar vermişlerdi! 2 – Deniz, Yusuf, Hüseyin, Mahir ve hatta Che, yani bizimkiler, gerçekte komünist değil, Kemalistlermiş de benim haberim yokmuş!.. Birinci ihtimalin gerçekleşmiş olmasını ne çok isterdim... Ama tıpkı ikinci ihtimal gibi, imkansız bir şey bu. En azından, bugün için imkansız.. Endişemin mantıksal bir karşılığı var tabi; manipülasyon!.. Manipülasyonla amaçlanan şeyin ne olduğunu çok iyi biliyoruz; önce toplum bilincinde giderek güçlenen bize ait değerler sahipleniliyor, sonra içleri boşaltıp ortaya atılıyor ve işlevsizleştiriliyor. Bizim Deniz’i sahiplenen Baykal’ın ya da fena halda ulusalcı Bedri Baykam’ın ideolojik ve siyasi kimliklerinden hareketle şunu söyleyebiliriz; tıpkı Che’de yapılmaya çalışıldığı gibi, bizim komünist Deniz’in ideolojik ve siyasi kimliğini de karartıp ortaya bırakacaklar. Amiyane bir tabirle, biz bu filmi defalarca izledik! Özellikle, tarih bilincinden yoksun bırakılmış yeni jenerasyon için birkaç bilgi notu düşmek istiyorum. Dönemin bütün komünistleri gibi Lenin de Mustafa Kemal önderliğinde yürütülen Anadolu kurtuluş mücadelesini destekliyordu. Lenin, “Mustafa Kemal Paşa tabii ki sosyalist değildir, ama o, işgalcilere karşı bir kurtuluş savaşı veriyor… Emperyalistlerin gururunu kıracağına, Padişahı da yardakçılarıyla birlikte silip süpüreceğine inanıyorum…” diyor ve Anadolu kurtuluş mücadelesine ciddi katkılar sunuyordu. Genç Sovyetler’in Anadolu ulusal kurtuluş mücadelesi’ne yaptığı para, silah ve cephane yardımının özet dökümü şöyledir: Ağustos 1920 Halil Paşa’nın getirdiği Altın. Osmanlı lirası karşılığı : 100.000 külçe altın Eylül 1920 Y. Kemal'in getirdiği : 1.000.000 Altın Ruble Eylül 1920 Erzurum'da teslim : 200.6 Külçe Altın Nisan 1921 Y. Kemal'in getirdiği : 4.000.000 Altın Ruble Haziran 1921 Almanya 'dan silah alımı için : 1.400.000 Altın Ruble Aralık 1921 Frunze'nin getirdiği : 1.100.000 Altın Ruble Mayıs 1922 hükümetten hükümete : 3.500.000 Altın Ruble Mayıs 1922 hükümetten hükümete : 11.000.000 Altın Ruble Genel Toplam :80.000.000 TL. 45.181 tüfek. 3210 makineli tüfek. 96 adet ağır makineli tüfek. 166.910 adet çeşitli tipte top mermisi ve yüzlerce sandık cephanelik.. Sovyetler, bunca yardımı neden yapmıştı? Bolşevik Lenin, ‘hidayete erip’ Kemalist olduğu için değil elbette!. Komünistler, sosyalizme çıkma ihtimali olmasa bile, tarihsel açıdan ilerici bir nitelik taşıyan anti emperyalist ve ulusal kurtuluş mücadelelerini desteklediler ve desteklemeye devam ediyorlar. Bolşevikler gibi, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu ve Türkiye Halk Kurtuluş Partisi de anti emperyalist bir hareket olarak nitelenen Anadolu kurtuluş mücadelesini, desteklenmesi gereken ilerici bir hareket olarak değerlendirmişler ve bu örgütlerin üyeleri bir dönem kendilerini “ ikinci kurtuluş savaşçıları “ şeklinde tanımlamışlardı. Ama bu, onların ideolojik ve siyasi kimliklerini değiştirdikleri anlamına gelmiyor. Yeni jenerasyon, vakti zamanında bizi çok uğraştıran ya da bizimle çok uğraşan ünlü 141 – 142 maddelerini bilmeyebilir. Ağzımızdan ve kalemlerimizden çıkan hemen her söz bu maddelere çarpardı. Komünizm propagandasını yasaklamayı ve cezalandırmayı sağlayan bu ceza maddeleri, Deniz’in idam sehpasından haykırdığı son sözlerini de yıllarca yasaklamıştı. Pek çok davaya konu olan, Deniz’in tamı tamına on altı sözcükten oluşan son sözleri, idamından 22 yıl sonra, yani ’141-142 tehdidi’ kalktıktan sonra, “12 Mart, İhtilal’in Pençesinde Demokrasi” başlıklı bir TV programında Anadolu halklarına ulaşabildi. Deniz’in son sözlerini, Mehmet Ali Birand, Can Dündar ve Bülent Çaplı’nın yer aldığı programa katılan Deniz’lerin avukatı Halit Çelenk açıklamıştı: “ Yaşasın Marksizmin, Leninizmin Yüce İlkeleri, Yaşasın Türk ve Kürt Halklarının Bağımsızlık Mücadelesi. Kahrolsun Emperyalizm. Kahrolsun Faşizm...” Che ve Mahir gibi Deniz de bir komünistti. İdam edilmeden önceki son sözleri, “Yaşasın Marksizmin, Leninizmin Yüce İlkeleri…” olan bir devrimcinin ideolojik ve siyasi kimliğini kim manipüle edebilir; bizim Deniz’in komünist değil, Kemalist olduğuna kimi nasıl inandırabilirler ?... Sadık Varer |
|||
|
|
|
#2 | |||||
|
Ast Teğmen
|
Bu yazıyı yazanı kınıyorum.O son dediği marksizm değil dir.Deniz Gezmişin son sözü yaşasın Tam bağımsız türkiye yaşasın işçi ve köylünün haklı savaşı yaşasın kürt -türk birliği Kahrolsun emperyalizm derken emp der ve sandalye çekilir.Bu yazıyı yazan tam bilgili değil ve ya çorbaya kendine göre tuz katıyor.Daha fazla bilgi için [Üye Olmadan veya Giriş Yapmadan Linkleri Göremezsiniz Üyelik İçin Tıklayınız...] adresi ve ya youtube dan halit çelenk in(Deniz Gezmişin avukatı) o anları anlatan röportajı izlemesini öneriyorum!!!
|
|||||
|
|
|
|
|
#3 | |||||
|
Ast Teğmen
|
Yorum yok!!!!
Baba,
Sana her zaman için müteşekkirim. Çünkü Kemalist düşünceyle yetiştirdin beni...Küçüklüğümden beri evde devamlı Kurtu*luş Savaşı anılarıyla büyüdüm. Ve o zamandan beri yabancılardan nefret ettim. Baba, biz Türkiye'nin ikinci Kurtuluş savaşçıla*rıyız. Elbette ki hapislere atılacağız, kurşunlana*cağız da... Tıpkı Birinci Kurtuluş Savaşı'nda ol*duğu gibi... Ama bu topraklan yabancılara bırak*mayacağız. Ve bir gün mutlaka yeneceğiz onla*rı... Düşün baba; Bugün hükümet işini, gücünü bı*rakmış bizimle uğraşıyor. Çünkü bizden başka gerçek muhalefet kalmamış durumda. Ve hepsi Kemalist çizgiden sapmışlar. Ve tarih önünde hüküm giymiş durumdadırlar. Biz çoktan onları tarihin çöplüğüne atmış durumdayız. 28 Ocak 1971 Deniz Gezmiş |
|||||
|
|
|
|
|
#4 | |||
|
benim bir yorumun olcak.Deniz Gezmis in avukati son sozlerinden bazilarini soylemek istemiyorum demisti.Hatta hatirla sevgili filminde de gosterilmedigini biliyoruz.D.G tam kemalist degildi.Maalesef baska ruzgarlarin pesinde kostu..olume gitt.!
|
|||
|
|
|
#5 | ||||||
|
Tüm General
|
evet Deniz Gezmiş'e tam anlamıyla kemalist demek çok yanlış.
Cebren ve hile ile aziz vatanın,bütün kaleleri zapt edilmiş,bütün tersanelerine girilmiş,bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir.Bütün bu şeraitten dahi elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde,iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler,hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerini siyasî emelleriyle tevhit edebilirler.Millet fakr-u zaruret içinde harap ve bitap düşmüş olabilir. K.ATATÜRK |
||||||
|
|
|
|
|
#6 | |||
|
Bence alakası yok..
|
|||
|
|
|
#7 | ||||||
|
Tüm General
|
Yola kemalizmle yola çıkmıştır ama son sözleri de dşünceleri de kemalizmde kalmıştır diyemeyiz.
Cebren ve hile ile aziz vatanın,bütün kaleleri zapt edilmiş,bütün tersanelerine girilmiş,bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir.Bütün bu şeraitten dahi elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde,iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler,hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerini siyasî emelleriyle tevhit edebilirler.Millet fakr-u zaruret içinde harap ve bitap düşmüş olabilir. K.ATATÜRK |
||||||
|
|
|
|
|
#8 | |||||
|
Er
|
Merhaba,
Gerek 68 kuşağı gerekse Deniz'lerin politik/ideolojik bakışı için tarihsel koşullar incelenmelidir. Dünyada ve Türkiye'de 68 kuşağı toplumsal meselelere duyarlı bir gençliğin dünyayı algılama ve dönüştürme etkinliklerine sahne olmuştur.
Biliyorum bütün sözler yavan, bütün sözcüklerin içi boşaltılmış, bütün anlamlar kullanılmış, bütün anlar uçucu; kelimeye dökülen her duygu, kendiliğinden soğuk bir klişe oluveriyor; hiç bir sözcük duygularıma da yüreğime de yetmiyor. Konu Kara Kalem tarafından (14.10.11 Saat 15:09 ) değiştirilmiştir.. |
|||||
|
|
|
|
|
#9 | ||||
|
Alıntı:
|
||||
|