|
|
#1 | ||||||
|
Tüm General
|
Sarıklılar
Öğretmenler Ankara’da bir toplantı yaparlar ve toplantıya iki üç öğretmen hanım da iştirak ederek salonda ayrı bir yere otururlar.
Öğretmen hanımların toplantıya gitmelerini hoş görmeyen meclis ’in sarıklıları Gazi ’ye şikayete giderler. Gazi kızarak: - “Kimmiş Öğretmenler Cemiyeti başkanı? Çağırın onu!” Ve Mazhar Müfit birkaç dakika sonra içeri girince gürleyen bir sesle çıkışıyor: - “Siz öğretmenler, toplantıda ne yapmışsınız? Ne ayıp şey bu? Mazhar Müfit şaşakalır. Gazi den bu hareket mi beklenirdi? Sarıklılar muzaffer bir eda ile gülüyor. Sarıklılar neşe içinde Gazinin sesi hep aynı tonda devam eder. - “Olur şey değil, olur şey değil!” Mazhar Müfit hâlâ ayakta ve hâlâ ne diyeceğini şaşırmış bir halde cevap vermeye çalışıyordu: - “Efendim, vallahi....” - “Bırak, bırak ben hepsini biliyorum; toplantıya öğretmen hanımları da çağırdınız, fakat onları niçin ayrı sıralara oturttunuz? Sizin kendinize mi güveniniz yok, Türk hanımının erdemine mi? Bir daha öyle ayrılık gayrilik görmeyeyim, anladınız mı? Bir daha...” Gülen sarıklılar felç olmuş gibidirler. İsmail Habip SEVÜK
Cebren ve hile ile aziz vatanın,bütün kaleleri zapt edilmiş,bütün tersanelerine girilmiş,bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir.Bütün bu şeraitten dahi elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde,iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler,hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerini siyasî emelleriyle tevhit edebilirler.Millet fakr-u zaruret içinde harap ve bitap düşmüş olabilir. K.ATATÜRK |
||||||
|
|
|
|
|
#2 | ||||||
|
Tüm General
|
Bunu sınıfta okumuştum güldüren ama daha çok ders veren O'nun zekasını bizlere birkez daha gösteren bir anı...
Cebren ve hile ile aziz vatanın,bütün kaleleri zapt edilmiş,bütün tersanelerine girilmiş,bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir.Bütün bu şeraitten dahi elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde,iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler,hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerini siyasî emelleriyle tevhit edebilirler.Millet fakr-u zaruret içinde harap ve bitap düşmüş olabilir. K.ATATÜRK |
||||||
|
|
|
|
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|